El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’afegeix a la petició feta pel Departament de Salut al Ministeri de Sanitat, en què es demana que l’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca s’ampliï a persones de fins a 65 anys
- Els farmacèutics comunitaris majors de 55 anys, professionals sanitaris de primera línia, no poden accedir a la vacuna d’Oxford-AstraZeneca o qualsevol de les alternatives ja existents, una situació difícilment justificable en aquests moments de pandèmia que estem vivint
Barcelona, 5 de març de 2021. El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya considera preocupant que els farmacèutics majors de 55 anys (que suposen més del 25% del col·lectiu farmacèutic) no tinguin accés a una vacuna quan estan treballant diàriament en primera línia, en establiments sanitaris com les farmàcies, que són els més pròxims i accessibles a la ciutadania. Es tracta, a més, de professionals que han mantingut les farmàcies obertes durant tota la pandèmia, garantint en tot moment l’accés als medicaments per part dels pacients.
Ampliació de la vacunació a tots els professionals de les oficines de farmàcia
En aquest sentit, en la línia del que van exposar en roda de premsa dimarts passat, 2 de març, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’uneix a la demanda, feta pel Departament de Salut, per tal que el Ministeri de Sanitat revisi la franja d’edat de les persones a qui s’està administrant la vacuna d’Oxford-AstraZeneca i l’ampliï fins als 65 anys.
Cal tenir present que l’Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar aquesta vacuna per a majors de 18 anys i que ja hi ha diferents països europeus que han ampliat l’edat màxima als 65 anys.
Les complicacions que poden derivar de la COVID-19 afecten més greument a les persones de més edat. Per la qual cosa, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya demana que l’administració de la vacuna, sigui la d’Oxford-AstraZeneca o les alternatives ja existents, s’ampliï a tots els professionals que treballen a les farmàcies, independentment del seu grup d’edat i/o circumstàncies de salut.
Situació actual de la vacunació en l’àmbit de la farmàcia comunitària
Els farmacèutics i la resta de professionals que treballen a les farmàcies (tècnics, auxiliars, etc.), a qui fins ara s’ha ofert la vacunació, han respost de manera molt positiva a la crida. A data de 2 de març, segons les dades facilitades pel Departament de Salut, a Catalunya s’han vacunat 8.278 professionals de l’oficina de farmàcia, el que suposa que un 55,6% ha rebut la primera dosi.