Per primera vegada les farmàcies catalanes participen en la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19

 

  • Els farmacèutics i farmacèutiques tindran un paper actiu sensibilitzant a la població major de 60 anys sobre la importància de la vacunació, facilitant la informació i la derivació als serveis de vacunació, a partir del 28 d’octubre
  • Dilluns 14 d’octubre començarà la vacunació contra la grip i la COVID-19 en les persones entre 60 i 80 anys i en les persones amb condicions de risc menors de 60 anys. Els infants entre 6 mesos i 5 anys es vacunaran únicament de la grip

 

Barcelona, 11 d’octubre de 2024.- Les més de 3.200 farmàcies catalanes participaran activament, per primer cop, a la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19 per contribuir a incrementar la cobertura vacunal en persones majors de 60 anys. Així s’ha anunciat en una roda de premsa que ha tingut lloc en el Departament de Salut per presentar l’inici de la campanya de vacunació. A la mateixa roda, ha participat el secretari de Salut Pública, Esteve Fernàndez; el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas;  la infermera i adjunta de direcció del CAP Vila de Gràcia de Barcelona, Sílvia Fariñas; la cap del Servei de Medicina Preventiva de la Secretaria de Salut Pública, Montse Martínez; i la cap de Divisió d’Acció Territorial del Medicament del Servei Català de la Salut, Anna Coma.

Gràcies a la seva accessibilitat i proximitat, els farmacèutics comunitaris esdevenen agents de salut clau per contribuir a promocionar la vacunació en la població de risc. Concretament, a partir del 28 d’octubre, quan una persona més gran de 60 anys vagi a la farmàcia a retirar la seva medicació, el farmacèutic li preguntarà si s’ha vacunat amb un doble objectiu. D’una banda, sensibilitzar sobre la importància de la vacunació contra la grip i la Covid-19, especialment en un moment en què les infeccions respiratòries poden tensar el sistema de salut; i d’altra banda, facilitar l’accés a la informació i derivació als serveis de vacunació.

“Els professionals farmacèutics fa anys que col·laborem amb el Sistema de Salut de Catalunya per desplegar l’atenció farmacèutica comunitària en el sistema públic de salut. En aquest sentit, la participació activa de la farmàcia en la campanya de vacunació contra la grip i COVID-19 és un exemple més de la nostra vocació de servei i compromís amb la salut pública”, ha afirmat el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas.

 

Campanya de vacunació de tardor 2024-25, de grip i de COVID-19

A partir del dia 14 d’octubre s’inicia la vacunació de la resta de persones incloses en les recomanacions, com són les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. I enguany, tal com ja es va realitzar la temporada anterior, es recomana la vacunació contra la grip per al col·lectiu dels infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat i les persones fumadores.

Pel que fa a la vacunació en infants de 6 a 59 mesos, cal tenir en compte que aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció. La vacuna permetrà protegir precoçment els infants de contraure la malaltia o que la malaltia sigui greu. L’OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït.

En aquest sentit, el secretari de salut pública Esteve Fernández, ha especificat que “la vacunació és important per les implicacions que té, és un instrument que salva vides. Evita infeccions i, així, el col·lapse dels serveis assistencials.” A més, Fernández ha fet èmfasis en la vacunació dels infants ja que “ la grip infecta 1 de cada 5 nens no vacunats.” En aquest sentit, “els infants menors de 5 anys són més vulnerables a la infecció i poden tenir conseqüències greus com ara pneumònies i infeccions de l’oïda; vacunar aquests infants no només protegeix la seva salut, sinó que redueix la propagació del virus a altres membres de la família i a la comunitat, com avis, àvies i altres persones amb més risc.” Fernández recorda també la vulnerabilitat de les persones fumadores davant la grip.

Pel que fa a la vacunació contra la COVID-19, d’acord amb la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables, i no es justifica per ara la vacunació contra la COVID-19 en persones no incloses en aquests col·lectius.

Per a aquesta campanya de vacunació s’han adquirit un total d’1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen 53.000 dosis addicionals respecte a la campanya de vacunació de 2023-2024 (1.715.000) i 163.200 dosis més que per a la campanya de 2022-2023 (1.604.800).

Com a novetat, per a aquesta temporada, s’han adquirit dosis de vacuna atenuada intranasal per als infants d’entre 24 i 59 mesos (segons la fitxa tècnica del producte, aquests no es pot administrar en infants menors de 24 mesos).

 

Propaguem la vacuna. Vacuna’t. Passa-ho

Amb el lema ‘Propaguem la vacuna. Vacuna’t. Passa-ho’, Salut engega una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania apel·lant a la responsabilitat individual de vacunar-nos, per tenir cura de nosaltres mateixos i del nostre entorn. Alhora, la campanya pretén que aquesta responsabilitat s’escampi al màxim, fent una crida a la responsabilitat col·lectiva per prevenir la transmissió i protegir-nos d’ambdós virus.

La campanya tindrà presencia a mitjans de comunicació offline, és a dir, televisió, ràdio i premsa escrita, com online, a xarxes socials i a les webs.

A més, de cara a incentivar la vacunació en el personal sanitari, Salut llençarà la campanya V de Vacuna’t, una campanya originària de l’Institut Català de la Salut (ICS) que un any més s’estén a la resta de proveïdors i professionals del sistema públic de salut de Catalunya. Per participar-hi, els professionals s’han de fer una fotografia en el moment de la vacunació i penjar-la a xarxes amb l’etiqueta #vdevacunat. El concurs, previsiblement, tindrà lloc durant el mes de novembre i entre els participants es sortejaran 3 lots per a 4 persones cadascun per anar en tren fins al Monistrol, cremallera i funicular.